
SPF is niet meer uit de beautywereld weg te denken. Wat is nou eigenlijk precies en waarom smeren we het op ons gezicht? Hierbij alle voordelen en uitleg!
Wat is SPF?
SPF staat voor Sun Protection Factor. Het is een beschermingsfactor die de effectiviteit van een zonnebrandcrème aangeeft. De hoeveelheid SPF bepaalt over het algemeen hoe lang je in de zon kunt zonder te verbranden. Dit verschilt wel in huidtypes en de dikte van de laag waarmee je hebt gesmeerd. Als je bijvoorbeeld een dun laagje SPF op je gezicht smeert, is de daadwerkelijke beschermingsfactor veel lager. Daarnaast verliest SPF na een aantal uren zijn werking, dus probeer door de dag heen te blijven smeren.
Wist je dat 75% van de huidveroudering in omgevingsfactoren zit? Een belangrijke factor is UV-straling. Dit heb je dus deels zelf in de hand door je goed te beschermen. Laat je huidje dus optimaal stralen door lekker te smeren.
Uv-A, uv-B en uv-C
Er zijn drie soorten uv-straling: uv-A, uv-B en uv-C. De schadelijkste is uv-C, gelukkig houdt de ozonlaag deze tegen. De uv-straling die ons wel bereikt, bestaat voor 95% uit uv-A en de overige 5% uit uv-B. Beide gevaarlijk: de A staat voor aging en de B voor burning. En dat verouderen en verbranden van de huid hebben we liever niet.
Uv-A is het gehele jaar aanwezig en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. Deze straling dringt diep door in de huid. Tot de cellen van de lederhuid aan toe. Hoe vaker je jezelf onbeschermd hieraan blootstelt, hoe groter het risico op een snelle huidveroudering. Omdat uv-A ook kankerverwekkend kan zijn is deze straling extra gevaarlijk.
Uv-B is vooral in de lente en zomer van de partij. Door deze straling worden we bruin, maar verbranden we ook. Je kunt ook allergische reacties op de uv-B straling hebben. In mindere mate heeft uv-B ook een invloed op de vorming van huidkanker
Zo werkt SPF in een creme
De werking van een zonnebrandcrème zit hem in de bescherming tegen UV-straling. Er zitten UV-absorberende ingrediënten in de crème. In welke mate deze UV-straling absorberen bepaalt de verhouding met SPF. Ter illustratie: Bij een SPF van 3 kan iemand die normaliter na 10 minuten langzaam begint te garen, het 30 minuten uithouden zonder verbranding. Let op: een dubbele hoeveelheid aan SPF is niet dubbel zo sterk. De tijdsduur tot verbranding verschilt weer per huidtype en persoon. Verschillend qua seizoen, plaats en huid kan de huid zich van 5 tot 30 minuten zelf beschermen. Reminder: ook met olifantshuid heb je UV-bescherming nodig.
Tips voor het juiste product
Het beste product bevat dus zowel bescherming tegen uv-A als uv-B straling. De meeste SPF of zonnebrandcrèmes beschermen alleen tegen uv-B. Let daarom bij de aanschaf van een product op beide vormen van straling. Simpel: zoek ook naar het uv-A logo. En smeer niet alleen als het zonnetje op je mooie gezichtje staat, maar eigenlijk heel het jaar door. Totale uv- bescherming krijgen we helaas nooit. Maar dit is alvast een stapje in de goede richting.
Laatste tip dan…
Als laatste is het belangrijk om te weten dat je SPF niet kunt layeren. Heeft je foundation bijvoorbeeld een SPF 10 en je poeder ook? Dan blijft je bescherming nog steeds SPF 10. Ook moet je gedurende de dag als je in de zon zit om de twee uur wel extra met een product waarin SPF zit smeren, want de zon zorgt ervoor dat het sneller uitwerkt. Tip: gebruik minerale poeders waarin een hoge SPF zit. Dan hoef je niet iedere keer extra foundation op te smeren, maar breng je gewoon een laag poeder aan zonder dat het cake-y wordt.’
Succes en geniet in de tussentijd van die heerlijke zon… met een goede beschermer op je toet!
Laat een reactie achter